jaarlijks kostenpercentage 1.0
(business, economie en financiën)
Algemene voorbeelden
Het jaarlijks kostenpercentage (jkp). Het vermelden van het jaarlijks kostenpercentage in een (bindend) renteaanbod is sinds de nieuwe regels van de MCD (Mortgage Credit Directive) verplicht.
Het Jaarlijks Kostenpercentage (JKP). Het JKP is een percentage dat altijd in de hypotheekofferte staat. Dit percentage bestaat uit twee delen: ● De kosten die je jaarlijks betaalt aan aflossing en rente voor je hypotheek. ● De kosten die je moet maken om de hypotheek te kunnen krijgen. Hieronder vallen de eenmalige kosten zoals taxatie- en notariskosten, maar ook bijvoorbeeld de overlijdensrisicoverzekering die je maandelijks betaalt.
De kredietkosten die mogen worden aangerekend bij een consumentenkrediet, worden door de wet beperkt. Er mogen geen jaarlijkse kostenpercentages aangerekend worden die de wettelijk vastgelegde maximale jaarlijkse kostenpercentages (JKP's) overschrijden. Afhankelijk van de kredietvorm en het kredietbedrag, zijn er verschillende maxima van toepassing.
Volgens de wet op het konsumentenkrediet is elke reklame verboden die de vermelding gratis krediet "of een gelijkaardige vermelding anders dan de verwijzing naar het jaarlijkse kostenpercentage" bevat.
De maximale duur van de lening is afhankelijk van de hoogte van het geleende bedrag en de maximale rentevoet of JKP (jaarlijks kostenpercentage).
Hoe hoog is het JKP? Dit hangt logischerwijs af van de rente, wat je maandelijks aflost en de hoogte van de bijkomende kosten. Daarnaast wordt er bij het Jaarlijks Kostenpercentage rekening mee gehouden dat je rente per maand moet betalen en niet per jaar.